Kesin karara itiraz edilebilir mi?
İlk derece mahkemesinin mahkûmiyetine ilişkin bölge adliye mahkemesinin kesin kararına, yani istinaf başvurusunun reddine ilişkin kesin karara karşı her zaman ve süreye bağlı olmaksızın istinaf yoluna başvurulabilir.
Kesin karar bozulur mu?
Kesinleşmiş bir hapis cezasının bozulup bozulmayacağı sorusuna cevap vermek gerekirse; evet, bozulma olasılığı vardır. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki olağanüstü yasal yollara başvurmak, ikincisi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvurmak. Kesinleşmiş hapis cezaları artık infaz aşamasına geçiyor.
Kesin karar istinaf edilir mi?
Temyiz başvurusu için süreler geçmişse, temyiz kabul edilmeyecek ve reddedilecektir. Temyiz konusu olmayan bir karara, yani kesin bir karara karşı temyiz başvurusunda bulunulursa, başvuru ilk derece mahkemesi tarafından reddedilecektir.
Karara çıkmış davaya itiraz edilir mi?
Aşamalardan biri de mahkeme kararının sonunda dava dosyasının karara bağlanmasıdır. Mahkeme kararı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresi içinde karara itiraz edilmezse veya bu süre içinde karar kabul edilirse karar kesinleşir. Buna göre itiraz süresi içinde karar kesinleşmez.
Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?
Temyiz, kararı veren mahkemeye bir dilekçe sunularak veya kayıtlara geçirilmesi kaydıyla katibe bir beyanda bulunularak yapılabilir. Temyiz dilekçesinde kararın neden bozulmasını istediğiniz açıkça belirtilmelidir.
Kesin olarak verilen kararın tebliği gerekir mi?
Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya temyiz hakkını kullanmak için tarafların mahkemeye başvurarak gerekçeli kararın taraflara tebliğini istemeleri gerekir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?
Uyuşmazlık hakkında kesin hüküm verilmişse, aynı konu hakkında, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak yeni bir dava açılamaz.
Kesinleşmiş dosyada uzlaşma olur mu?
Mahkumiyet kesinleşmiş olsa bile Yargıtay bu aşamada uzlaştırma usulünün uygulanabileceğini kabul etmektedir. Taraflar arasında anlaşma olması halinde, davalının yalnızca bir fiil işlemiş olması halinde; iddianın kabulü halinde dava reddedilecektir.
Kesinleşmiş karar tashih edilebilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Kesin olarak karar verildi ne demek?
Kesin karar nedir? Artık itiraz edilemeyen karara kesin karar denir. Kanun, çok basit konularda itiraz hakkı sağlamaz. Bu istisnalar dışında, tüm kararların gözden geçirilmesini sağlamak için itirazlar oluşturulmuştur.
Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Kesinleşmiş karara itiraz var mıdır?
CMK. Madde 308/A – Bölge Mahkemesi Ceza Dairelerinin kesin kararlarına karşı, Bölge Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararın verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir.
Karara çıkmış dosya nasıl kapatılır?
Bir dosyanın kapatılması nihai karara ve tüm yasal prosedürlerin tamamlanmasına bağlıdır. Temyiz ve itiraz süreleri geçtikten sonra, karar verilen bir dosya kapatılabilir. Sürecin tamamlanması genellikle davanın türüne bağlı olarak değişir.
Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl bozulur?
Kesinleşmiş hapis cezası, Başsavcının Yargıtay’a itiraz etmesi üzerine bozulabilir. Başsavcı, kendiliğinden veya talep üzerine, kararı aldığı tarihten itibaren 30 gün içinde Genel Ceza Dairesi’ne itiraz edebilir.
Gerekçeli karara itiraz edilirse ne olur?
Gerekçeli karara karşı istinaf başvurusunda bulunulduğunda, istinaf dosyası önce bölge mahkemesine sunulur. İtirazı incelerken, yetkili merci gerekçeli kararı ve istinaf gerekçelerini değerlendirir. Bölge mahkemesi (istinaf mahkemesi) kararı hukuka uygun bulursa veya istinafı kabul etmezse, karar kesinleşir ve uygulanır.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Yargıtay’ın kesin kararına karşı ne yapılır?
a- Yargıtay’ın yetki kararına karşı itiraz Davaya müdahil olan davacı da Yargıtay Başsavcılığına itiraz edebilir. Kararın düzeltilmesi, Yargıtay’ın kesin yetki kararına karşı itiraz edilebilecek bir yoldur.
Kesinleşmiş cezaya itiraz edilebilir mi?
Sanığa verilen hapis cezası, Yargıtay’ın ilgili ceza dairesinin temyiz incelemesi sonucunda cezayı onaylamasıyla kesinleşir. Kesin bir hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, hüküm kesinleşmiş olsa bile hapis cezasına karşı temyiz mümkündür.
Tavsiyeli Bağlantılar: Canın Feda Olsun Ne Demek